Hvordan søger jeg en læreplads? Hvor skal jeg lede? Hvad forventer virksomheden af mig? Hvordan gør jeg?
Der er ikke nødvendigvis én rigtig måde at gribe tingene an på, men derimod mange forskellige måder at gøre det på. Husk på, at virksomhederne i lige så stor grad har mange forskellige måder at ansætte elever på.
Vi vil gerne give dig inspiration til din søgning og hjælpe dig med at gøre det mere overskueligt. Husk at benytte vores uddannelseskonsulenter (find dem nederst på denne side). De vil rigtig gerne hjælpe dig videre.
Til dig der skal søge en læreplads
Når du skal tage en faglært uddannelse i Danmark, så skal du forberede dig på, at meget af din uddannelse kommer til at foregå ude i en virksomhed.
Nogle elever kender allerede en virksomhed, som vil tage dem ind som lærling inden de begynder på deres uddannelse, men langt de fleste skal bruge tid og kræfter på at søge en læreplads.
Det er derfor vigtigt, at du får en uddannelsesaftale med en virksomhed, inden du afslutter dit Grundforløb 2 (GF2)
Husk, at skolen altid står klar til at hjælpe med at finde den læreplads, der passer lige præcis til dig.
Hvorfor er netværk vigtigt?
Det første skridt på din vej mod en læreplads er at finde virksomhederne. Det kan virke uoverskueligt, hvis ikke man har et netværk inden for den branche, man gerne vil uddanne sig inden for. Mange lærepladser bliver netop besat, fordi man kender én, der kender én inden for branchen. Derfor er første skridt at kigge på dit eget netværk. Hvem kender du? Og hvem kender de? Hvem vil du gerne møde?
Spørg rundt i hele dit netværk som fx familie, venner, bekendte af dine forældre osv., om de kender nogen, der kunne være interesseret i at få en lærling.
Lærepladsen.dk
Ét af dine vigtigste redskaber når du skal søge en læreplads, er den digitale platform kaldet
Lærepladsen.dk
På Lærepladsen.dk kan du søge efter en læreplads og mester kan finde dig. Inde på Lærepladsen.dk har du mulighed for at skrive lidt om dig selv. Mestrene kan se det, du skriver, så husk at kigge din tekst godt igennem, inden du ligger det op. Du kan evt. bruge dit cv og din ansøgning til at beskrive dig selv inde på siden.
Lærepladsen.dk kan give dig et godt overblik i forhold til hvilke virksomheder, der er beliggende i nærheden af dig samt hvilke virksomheder, der søger en lærling. Du skal søge bredt geografisk og du skal være opmærksom på, at du bliver bedt om at søge på lærepladser, der kan ligge et stykke fra hvor du bor.
Kom ud og hils på!
Mange virksomheder har travlt og der bliver løbet hurtigt ude på arbejdspladserne. Sender du en mail eller en uopfordret ansøgning, så kan du ikke være sikker på, at mester når at læse den eller lige får tjekket sin indbakke.
Hvis du vil være sikker på at mester husker dig, er det en god idé at lave noget opsøgende arbejde ved at komme forbi arbejdspladsen og hilse på. Mange virksomheder fortrækker faktisk, at du kommer og hilser på ude på arbejdspladsen. Når du er ude hos virksomheden, kan du aflevere dit CV hos dem. Du kan evt. følge op med en ansøgning efter et besøg, enten ved at besøge virksomheden igen eller aftale, at du sender den på mail. På den måde sikrer du en stabil kontakt med virksomheden samt at de ikke glemmer dig i en travl hverdag.
Sæt dig ind i virksomheden, inden du bliver kaldt til samtale
Når du skal til samtale, er det vigtigt, at du forbereder sig så godt som muligt. Det gælder også, når du afleverer dit CV og/eller en uopfordret ansøgning. Du kan finde meget viden på virksomhedernes hjemmesider og evt. igennem sociale medier. Forbered dig på, hvad du vil fortælle om dig selv, og stil gerne virksomheden nogle spørgsmål.
I løbet GF2 skal du ud i praktik hos en virksomhed. Den praktik kaldes en VFU. Du skal selv søge din VFU, og rigtig mange elever bruger denne praktikperiode til at lande en uddannelsesaftale hos virksomheden. Praktikperioden er en god måde at lære virksomheden at kende på, og for virksomheden en mulighed for at lære mere om dig. Derfor kan VFU’en være et godt springbræt for dig i forhold til at lande en god lærepladsaftale.
Du kan få en læreplads med forskellige uddannelsesaftaler
Der er stor fleksibilitet i tilrettelæggelsen af oplæringsforløbene. For at matche netop den unges og virksomhedens behov, er det derfor muligt at lave uddannelsesaftaler, der passer til begge parter.
Der findes følgende uddannelsesaftaler:
Den ordinære aftale er en aftale, der omfatter samtlige oplærings- og skoleperioder på en uddannelse. Dog evt. uden det indledende grundforløb på skolen.
Kort aftale er en aftale, der består af mindst en hel oplæringsperiode med tilhørende skoleperiode.
Delaftale kan alene indgås med elever, der er optaget i skoleoplæringscentret. En delaftale består af maksimalt én oplæringsperiode, og kan derfor være af meget begrænset varighed.
Restaftale er en aftale, der omfatter resten af en uddannelse, som eleven mangler at færdiggøre.
Kombinationsaftale er en aftale mellem en elev og flere virksomheder, hvoraf det fremgår, hvilke skole- og oplæringsperioder den enkelte virksomhed har del i.
Ny mesterlære er en mulighed for nogle fagområder (ikke alle), hvor det er virksomheden, der gerne vil have det primære oplæringsansvar - især i det første år.
Nyttige links
Læs om koblingen mellem skole og praktik på
Emu.dk/eud/praktik
Søg læreplads på
Lærepladsen.dk
Søg tilskud m.m. på
Virk.dk
Se informationer om dit uddannelsesforløb på
Studie+
Læs beskrivelser af uddannelserne på
UddannelsesGuiden
Få mere viden hos
Undervisningsministeriet