Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Når drømmen ændrer sig: Struktørlærlingen Loke fik et tilbud, han ikke kunne modstå

Loke kunne ikke finde læreplads som tømrer. Nu er han i gang med at uddanne sig til struktør, og det har han ikke fortrudt.

 

Normalt er det ikke ligetil at skifte uddannelse. Man skal afmelde sig, tilmelde sig den nye uddannelse og starte helt forfra. Men siden august 2024, har EUC Sjælland gjort det lettere for tømrerelever at skifte til struktøruddannelsen uden at begynde helt forfra. Det tilbud har 19-årige Loke Petersen fra Fuglebjerg på Sydsjælland benyttet sig af, og det har han bestemt ikke fortrudt.

Hvis en tømrerelev på EUC Sjælland har svært ved at finde en læreplads efter grundforløb 2, kan eleven vælge at skifte til struktøruddannelsen helt uden at starte forny og have første skoledag igen. Med et særligt 6-ugers forløb kan de opnå endnu et grundforløb 2-bevis - denne gang som struktør.


Som tømrerelev på EUC Sjælland i Næstved havde 19-årige Loke Petersen fra Fuglebjerg, der ligger mellem Næstved og Slagelse, svært ved at finde en læreplads. Han blev derfor tilknyttet skolens skoleoplæringscenter, som uddanner lærlinge på skolen, indtil de får en læreplads i en virksomhed.

 

Loke tog imod tilbuddet om 6-ugers forløbet og fik hurtigt udbytte af det. Kort før afslutningen fik han en læreplads hos entreprenørfirmaet ROP A/S i Herlufmagle, som arbejder med jord-, kloak- og anlægsarbejde samt borede fundamenter og betonarbejde.

"Jeg er megaglad for min beslutning. Jeg var ikke i tvivl, da jeg skiftede. Nogle virksomheder kom ned på skolen og sagde, at man som struktør nærmest er garanteret en læreplads, og at der virkelig er brug for struktører. Det tændte noget i mig. Og jeg vil endda sige, at struktøruddannelsen er lidt mere overskuelig og indebærer meget mere arbejde med træ, som jeg elsker. Alle os der skiftede, var meget glade", siger Loke, der beskriver forløbet som en succesoplevelse og en personlig sejr.

 

Det hjælper lidt, hvis lærepladsen er i hus på forhånd

 

Forløbet smidiggøres, hvis eleverne har en læreplads som struktør på plads inden opstart.


"Det er ikke et krav, at eleverne har en læreplads på plads, inden de starter på de 6 uger, men det gør bare alting meget nemmere. Og det er her, jeg træder til. Jeg hjælper eleverne med at finde det helt rigtige match med en virksomhed - og med den store efterspørgsel på struktørlærlinge, er det som regel lykkedes," siger Sofie Janning, uddannelseskonsulent for struktørerne på EUC Sjælland.

 

Stig Peter Rasmussen, uddannelsesleder på struktøruddannelsen på EUC Sjælland, forstår godt Lokes glæde. Han udtaler:

"Lokes historie er et godt eksempel på, hvordan erhvervsskoler som EUC Sjælland skaber en solid bro mellem uddannelse og erhvervsliv. Vores 6-ugers forløb giver unge som Loke mulighed for at skifte retning og få en ny start i struktørbranchen uden at skulle begynde forfra".

 

En fremtid i en anden del af byggebranchen


Loke havde oprindeligt en drøm om at blive tømrer, men efter 6-ugers forløbet ændrede hans karriereplaner sig markant. Her opdagede han en uventet interesse for struktørfaget gennem hands-on erfaring med betonstøbning, kloakarbejde og anlægsopgaver. Det overbeviste ham om, at det var den rette vej.

 

Hos ROP A/S ser man frem til en fortsat god læretid med Loke og hjælpe ham videre i sin faglige udvikling. Som lærling får han mulighed for at arbejde på både store og små projekter og anvende den teori og praksis, han lærer på uddannelsen.

 

I alt havde 11 elever tilmeldt sig forløbet, og samtlige fik læreplads som struktører. Det eneste, det kostede eleverne, var et uddannelsesklip.

 

DSCF5160.jpg

Loke i sit es (Foto: EUC Sjælland).

FAKTA


Nøgletal for struktøruddannelsen

  • Forløbet gør det muligt at skifte fra tømrer til struktør på kun 6 uger, hvorefter de oftest starter direkte i virksomheden bagefter.

  • Eleverne får intensiv undervisning i bl.a. betonstøbning, kloakarbejde og belægningsopgaver.
  • Skolen samarbejder tæt med lokale virksomheder for at sikre lærepladser.
  • EUC Sjælland har oplevet en fortsat stigning i elevoptaget på struktøruddannelsen: Læs mere på: https://www.eucsj.dk/om-euc-sjaelland/presserummet/pressemeddelelse/?key=697373057184838

Om struktøruddannelsen

  • Struktøruddannelsen på EUC Sjælland henvender sig til dem, der drømmer om at arbejde med byggeri og anlæg. Eleverne lærer moderne byggeteknikker og opnår kompetencer inden for sikkerhed, samarbejde og projektledelse.
  • Der uddannes tre slags struktører.
  • Anlægsstruktører arbejder typisk med anlægsarbejder inden for vej-, belægning- og kloakprojekter.
  • Bygningsstruktører fokuserer primært på opførelse af betonkonstruktioner.
  • Brolæggere specialiserer sig i belægningsarbejde til veje og pladser.
  • Uddannelsen varer typisk 3-4 år og veksler mellem skoleophold og praktik i virksomheder.
  • August-optag: De 6 uger gennemføres som et sammenhængende forløb.
  • Januar-optag: De 6 uger fordeles over hele grundforløb 2, som varer 20 uger.
Kontaktinformation

Semiha Celiker

Konsulent, Kommunikation & Rekruttering

Mail: sece@eucsj.dk

Mobil: 25 23 58 07