Hvis du starter på vores VVS-energi-uddannelse, skal du vælge én ud af tre retninger.
Hvis du vælger VVS-installationstekniker, har du helt styr på vand i hanerne, varmen i radiatorerne og gas i komfuret. Du sørger også for, at afløbene i køkkenet, og i resten af huset, fungerer. Det er også dig, der installerer fjernvarme, vand og varme, badeværelser og sanitet og det sidste nye inden for velfærdsteknologi samt styring i hele bygningen. Du arbejder med bygningsinstallationer, og spiller en afgørende rolle, når bygninger opføres eller renoveres.
Vælger du VVS-energispecialist, udfører du almindelige bygningsinstallationer, er ekspert i energioptimering og kan sammensætte og installere komplette energibesparende løsninger. Du lærer alt om vedvarende og miljørigtig opvarmning med solfangere, varmepumper, biobrændselsanlæg og fjernvarme. Og du lærer, hvordan man får mest muligt ud af de mere traditionelle energikilder.
Går du VVS-blikkenslager-vejen, får du grundigt kendskab til forskellige materialer, så du kan rådgive dine kunder om, hvordan de både får smukke og langtidsholdbare løsninger. Typisk arbejder en blikkenslager med materialer som zink, aluminium og kobber, der alle har forskellige egenskaber, fordele og ulemper. Derudover vil du sikkert komme til at arbejde med helt nye materialer og teknologier – fx energiproducerende tagbeklædning, hvor taget ikke blot beskytter og pynter, men også genererer strøm og varme. Du lærer også en masse om sikkerhed – dit daglige arbejde foregår nemlig ofte langt over jordens overflade på toppen af huse og høje bygninger. Derfor er det vigtigt, at du kan færdes sikkert deroppe.
Hør eleverne tale om uddannelsen
Emner på uddannelsen:
- Grøn omstilling og klima
- Vand-, gas- og varmeinstallationsteknik
- 3D CAD-tegninger
- Teknisk projektstyring og kundeservice
- Plade- og tagteknik
- Dokumentation og kvalitetssikring
Sådan er hovedforløbet på VVS
Som hovedforløbselev har du 4 skoleperioder à 10 ugers varighed ved specialerne VVS og Blikkenslager, VVS og energispecialist samt Ventilationstekniker. Som VVS-Installationstekniker har du 4 skoleperioder af 8 ugers varighed.
Når du ikke er på skolen, er du ude hos din mester.
NB! Opstart og afslutning kan være andre dage end hhv. mandage og fredage.
For at kunne gå i gang med hovedforløbet og gennemføre uddannelsen, skal du have gennemført fagene:
-
Matematik på E-niveau, bestået
-
Erhvervsinformatik på E-niveau, bestået
-
Uddannelsesspecifikke fag
Derudover skal du i grundforløbet have taget følgende certifikater:
-
Arbejdsmiljø og sikkerhed, svejsning og termisk skæring
-
Opstilling af rulle- og bukkestillads
-
Førstehjælp på erhvervsuddannelserne
-
Elementær brandbekæmpelse
-
Kursus i brandforanstaltninger ved gnistproducerende værktøj
For at starte på uddannelsens hovedforløb skal du desuden have en uddannelsesaftale eller aftale om skoleoplæring.
Valgfri specialefag
På grund af EUD-reformen er det endnu ikke på plads, hvilke specialefag der tilbydes.
Svendeprøven
Svendeprøven består af en teoretisk prøve efterfulgt af en praktisk prøve. Det er det Faglige Fællesudvalg, der sætter svendeprøven ud fra gældende regler.
Egenbetaling
Som elev er der enkelte ting, du selv skal betale undervejs i din uddannelse.
Undervisningsmaterialer
Du skal regne med en udgift til rekvisitter, bøger og lignende. På grundforløbet ca. 500,- og på hovedforløbet ca. 500,-.
Arbejdstøj/Personlige værnemidler
En stor del af undervisningen foregår i værkstedet. Du skal derfor regne med at skulle købe mindst et sæt arbejdstøj. Derudover skal du også have et sæt sikkerhedssko. De koster ca. 600,-.
Værktøj
På skolen stiller vi de fleste redskaber og værktøjer til rådighed, men du skal regne med udgifter til diverse småting som fx tommestok og blyant til ca. 200,-.
Ekskursioner
Der kan ind i mellem være studieture og ekskursioner i forbindelse med dine skoleophold. På nogle af dem skal du selv betale for forplejning og transport. Spørg altid din lærer, hvis du er i tvivl.
Tilmelding
Al tilmelding foregår gennem
Når vi her på skolen har fået bekræftet dine oplysninger og karakterer, får du besked om optagelse via e-Boks..
Hvis du har en læreplads
Hvis du har indgået en aftale med en mester om ansættelse under din uddannelse skal der underskives en uddannelsesaftale mellem dig, mester og EUC Sjælland. Derfor skal du eller din mester kontakte os.
Når uddannelsesaftalen er på plads bliver du automatisk indkaldt til dit skoleforløb.
Hvis du ikke har en læreplads
Hvis du ikke har en læreplads, men søger direkte ind på grundforløbets 2. del via optagelse.dk, vil du modtage en indkaldelse til afklaringssamtale - uanset om du allerede opfylder karakterkravet på 02 i dansk og matematik i grundskolens afgangsprøve.
Under dit grundforløb skal du søge efter en læreplads. Hvis du ikke har fundet en læreplads efter bestået grundforløb og der er uddannelsesgaranti på din uddannelse, så kan du søge om optagelse til skoleoplæring i skoleoplæringscentret.