Under din uddannelse vil du lære om alt fra tage, isolering, beklædning af lofter og vægge, lægning af gulve samt montering af vinduer og døre.
Tømrerfaget er et af de ældste håndværk i Danmark. Der er stolthed, historie og gamle traditioner forbundet med faget, og det vil du mærke, både når du er på skolen og når du er ude hos en virksomhed i lære.
Du kan arbejde i alle luftlag – fra gulv til tag. For du kan nemlig gå to veje under din uddannelse. Du kan gå gulvlæggervejen, hvor du lægger gulve af forskellig slags og størrelse, og du får et stort kendskab til forskellige materialer som træ, laminat og vinyl. Du kan også blive tækkemand og lægge eller renovere stråtage. For begge specialer gælder det, at du skal en tur til fastlandet – henholdsvis Viborg og Hadsten.
Grøn profil
Under din uddannelse vil du have fokus på at arbejde med bæredygtige teknikker og materialer. Det træ du kommer i berøring med under uddannelsen er fx FSC-certificeret træ og du vil i høj grad skulle forholde dig til mindst mulig spild af de materialer, du arbejder med.
Mange muligheder, hvis du vil læse videre
Du har mange muligheder, hvis du ønsker yderligere uddannelse. Du kan - hvornår du vil - uddanne dig til byggekoordinator, byggetekniker, bygningskonstruktør eller energiteknolog, som tømreruddannelsen giver adgang til.
Hvor kan du arbejde som tømrer?
Som tømrer kan din kommende arbejdsplads være mange forskellige steder. Mange får job i et tømrerfirma efter endt uddannelse og dérfra kommer de ud og arbejder på alt fra byggepladser, værksteder og private hjem. Du kan også vælge at starte din egen tømrervirksomhed.
Hør eleverne tale om uddannelsen
Emner på uddannelsen:
- 3D konstruktionstegning
- Arbejdsmiljø
- Byggepladsindretning og affaldshåndtering
- Bæredygtighed
- Epoxycertifikat
- Gulvkonstruktioner og trægulv
- Konstruktion
- Materialernes egenskaber
- Trappearbejde
- Værktøj og maskiner
Sådan er hovedforløbet på tømreruddannelsen
Uddannelsen varer cirka 4 år. Uddannelsen har en fast udlæringsdato, hvilket betyder, at afhængigt af, hvornår du tegner uddannelseskontrakt, så varierer længden en smule.
Som hovedforløbselev har du 5 skoleperioder à 6 ugers varighed. Indimellem er du hos din mester.
Valgfri specialefag
Du vil under din uddannelse stifte bekendtskab med følgende valgfri specialefag:
- Isolering
- Lufttæthed ved renovering
- Sikkerhed ved arbejde med epoxy og isocyanater
- Fugning af døre og vinduer
- Opsnøring af komplicerede tømrerkonstruktioner
- Samlinger i høvlet konstruktionstræ
Svendeprøven
Svendeprøven er individuel og ligger på dit sidste hovedforløb (H5). Svendeprøven består af både en teoretisk del samt en afsluttende praktisk del, der indebærer, at du skal bygge delelementer af et hus.
Er din svendeprøve bestået, får du overrakt dit svendebrev og du kan officielt kalde dig for tømrersvend.
Egenbetaling
Som elev på tømreruddannelsen vil din læreplads/mester dække dine udgifter til både arbejdstøj og undervisningsmaterialer, men du skal selv betale dit første arbejdstøj og sikkerhedssko, som du skal bruge under undervisningen - inden du får en læreplads. I tilfælde af korte aftaler, er det den første virksomhed, der underskriver en uddannelsesaftale med dig, der hæfter for værktøjet inklusiv den medfølgende bogpakke.
Der kan ind i mellem være studieture og ekskursioner i forbindelse med dine skoleophold. På nogle af dem skal du selv betale for forplejning og transport. Spørg altid din underviser, hvis du er i tvivl.
Tilmelding
Al tilmelding foregår gennem
Når vi her på skolen har fået bekræftet dine oplysninger og karakterer, får du besked om optagelse via e-Boks..
Hvis du har en læreplads
Hvis du har indgået en aftale med en mester om ansættelse under din uddannelse skal der underskives en uddannelsesaftale mellem dig, mester og EUC Sjælland. Derfor skal du eller din mester kontakte os.
Når uddannelsesaftalen er på plads, bliver du automatisk indkaldt til dit skoleforløb.
Hvis du ikke har en læreplads
Hvis du ikke har en læreplads, men søger direkte ind på grundforløbets 2. del via optagelse.dk, vil du modtage en indkaldelse til afklaringssamtale - uanset om du allerede opfylder karakterkravet på 02 i dansk og matematik i grundskolens afgangsprøve.
Under dit grundforløb skal du søge efter en læreplads. Hvis du ikke har fundet en læreplads efter bestået grundforløb og der er uddannelsesgaranti på din uddannelse, så kan du søge om optagelse til skoleoplæring i skoleoplæringscentret.