Under din uddannelse kommer du til at lære at tegne og du vil blive undervist i farvelære, maleteknik, materialelære, arbejdsmiljø og opmålinger.
Arbejdet som bygningsmaler kræver viden om byggematerialer og beskyttelse af bygningsoverflader, og at du er præcis og omhyggelig i alt fra klargøring, tapetsering, opmåling og selve udførelsen af malerarbejdet.
Det er også dig, der restaurerer gamle bygninger og holder liv i de gamle maletraditioner som dekorationsmaling, ådring og marmorering.
Du skal passe på kunderne, miljøet og dig selv. Derfor arbejder du under uddannelsen med maling, der både er svanemærket, allergimærket og mærket med EU-blomsten.
Mal i hele landet
Når du er uddannet bygningsmaler, kan du komme ud og arbejde i private hjem eller du kan blive ansat i en malervirksomhed, som har kunder som boligselskaber, institutioner, entreprenørvirksomheder, slotte, herregårde og mange andre. Drømmer du om at blive din egen chef, kan du som nyuddannet bygningsmaler også starte din egen virksomhed.
Videreuddan dig i byggebranchen
Når du har malet huse og facader i et stykke tid, er du måske blevet godt og grundigt nysgerrig på at vide mere om det, du går og maler, og så er det fx værd at undersøge uddannelser som bygningsingeniør, bygningskonduktør eller byggekoordinator eller andet lignende. På denne type uddannelse vil du som regel lære om entrepriseledelse og bæredygtige byggeprocesser, og du lærer at tegne for arkitekter og ingeniører.
Emner på uddannelsen:
- Tegning
- Farvelære
- Maleteknik
- Materialelære
- Teknologi
- Arbejdsmiljø
- Opmåling
Sådan er hovedforløbet på bygningsmaler
Som hovedforløbselev har du 3 skoleperioder. De første 2 tager 10 uger hver, mens sidste skoleperiode varer 5 uger + svendeprøven. Du vil altid på forhånd være informeret om tidspunkter.
Hovedforløbet til bygningsmaleruddannelsen tilbydes både på Jagtvej 2 i Næstved eller på Campusbuen 31 i Køge. Grundforløb 2 kan tages både i Næstved og Greve.
Valgfri specialefag
De valgfri specialefag, der tilbydes er tapetopsætning, lakering af træværk, facadebehandlinger og tyndpudsede overflader samt spartling af gips og vanskelige overflader med forskellige teknikker.
Læreplads
Du skal selv finde din læreplads i løbet af grundforløbet, men dine undervisere på bygningsmaleruddannelsen vil altid stå til rådighed og hjælpe dig, da de kender virksomhederne i branchen. Find inspiration til lærepladssøgning
Svendeprøven
Svendeprøven er en individuel, praktisk prøve, som varer otte arbejdsdage (fra 8-16).
Til prøven skal du istandsætte et værelse i en stilperiode, som du får udleveret. Det kan være alt fra pop art til rokoko, og du skal vise de malerfaglige kompetencer, som du har tillagt dig under uddannelsen.
På prøvens sidste dag bliver dit arbejde vurderet af fire personer fra Svendeprøvekommissionen.
Når du har afsluttet din oplæringsperiode på din læreplads, kan du kalde dig for malersvend.
Egenbetaling
Som elev er der enkelte ting, du selv skal betale undervejs i din uddannelse.
Undervisningsmaterialer
Du skal regne med en udgift til rekvisitter, bøger og lignende. På grundforløbet ca. 500,- og på hovedforløbet ca. 500,-.
Arbejdstøj/Personlige værnemidler
En stor del af undervisningen foregår i værkstedet. Du skal derfor regne med at skulle købe mindst et sæt arbejdstøj. Derudover skal du også have et sæt sikkerhedssko. De koster ca. 600,-.
Værktøj
På skolen stiller vi de fleste redskaber og værktøjer til rådighed, men du skal regne med udgifter til diverse småting som fx tommestok og blyant på ca. 200,-.
Tilmelding
Al tilmelding foregår gennem
Når vi her på skolen har fået bekræftet dine oplysninger og karakterer, får du besked om optagelse via e-Boks.
Hvis du har en læreplads
Hvis du har indgået en aftale med en mester om ansættelse under din uddannelse, skal der underskives en uddannelsesaftale mellem dig, mester og EUC Sjælland. Derfor skal du eller din mester kontakte os.
Når uddannelsesaftalen er på plads, bliver du automatisk indkaldt til dit skoleforløb.
Hvis du ikke har en læreplads
Hvis du ikke har en læreplads, men søger direkte ind på grundforløbets 2. del via optagelse.dk, vil du blive indkaldt til afklaringssamtale - uanset om du allerede opfylder karakterkravet på 02 i dansk og matematik i grundskolens afgangsprøve.
Under dit grundforløb skal du søge efter en læreplads. Hvis du ikke har fundet en læreplads efter bestået grundforløb, og der er uddannelsesgaranti på din uddannelse, så kan du søge om optagelse til skoleoplæring i Skoleoplæringscentret.