Spring navigationen over og gå direkte til indhold

EUC Sjælland åbner nyt værksted: Skal uddanne endnu flere til den grønne omstilling

Sjællandske virksomheder har længe efterspurgt flere faglærte med køletekniske kompetencer. Nu imødekommer EUC Sjælland behovet med et nyåbnet specialiseret værksted i Køge. 

AMU-kursus i køleteknik 

Kurset er skræddersyet til fagfolk, der arbejder med installation, service og reparation af køleanlæg og varmepumper. Uddannelsen henvender sig både til dem, der vil udvide deres kompetencer, og dem, der ønsker at skifte spor i deres karriere.

Lyder det som noget for dig? Så tilmeld dig vores AMU-kursus her - du vælger selv, om du vil tage kurset i Køge eller Næstved. 

Lasse Pedersen er kursist og arbejder til dagligt hos byggevaregrossisten Brdr. A&O Johansen i Køge. (Foto: EUC Sjælland).

Efter stor lokal efterspørgsel fra VVS- og elektrikervirksomheder i Region Sjælland har EUC Sjælland netop åbnet et nyt, moderne køleteknikværksted i Køge. Her kan elektrikere og VVS’ere fremover efteruddanne sig i køleteknik – og det er godt nyt for både virksomhederne og klimaet. 

Hvis Danmark skal nedbringe sit CO₂-forbrug og nå målet om klimaneutralitet i 2045, kræver det langt flere faglærte med specialviden i køleteknik. Det er nemlig dem, der installerer og servicerer de varmepumper og køleanlæg, som gør det muligt at udnytte vedvarende energi effektivt og dermed drive den grønne omstilling fremad. 

Indtil nu har EUC Sjælland udelukkende udbudt køletekniske kurser fra afdelingen i Næstved, men med åbningen af det nye værksted bliver det muligt for fagfolk at tage AMU-kurser og derigennem opnå de lovpligtige certificeringer i Køge – tættere på, hvor mange af dem bor og arbejder. 

"Vi oplever en stigende efterspørgsel på efteruddannelse inden for køleteknik. Det nye værksted i Køge gør det lettere at tilbyde kurserne lokalt, og samtidig kan vi bedre imødekomme virksomhederne i Storkøbenhavn. Kurserne er et vigtigt redskab i den grønne omstilling," siger Ole Holm, uddannelseschef på EUC Sjælland. 

Faglig viden med grøn effekt  

Én af de første til at afprøve det nye værksted er Lasse Pedersen, der bor i Kalundborg og til dagligt arbejder med rådgivning og salg af varmepumper hos byggevaregrossisten Brdr. A&O Johansen i Køge. Han tilmeldte sig kurset for bl.a. at kunne besvare de mange spørgsmål fra kunderne – noget der kræver specialiseret viden. 

"Jeg kom til kurset uden at vide noget om, hvad der foregår inde i varmepumper og køleanlæg, og jeg går herfra med en masse ny viden om produkterne. Viden, der er nødvendig i arbejdet med køleteknik," siger Lasse Pedersen og tilføjer: 

"Der er rigtig mange lovkrav, der skal overholdes, og de gasser og væsker, branchen arbejder med, er jo enormt farlige for miljøet, hvis vi ikke behandler dem korrekt."  

Etableringen af det nye værksted handler ifølge uddannelseschef Ole Holm både om at imødegå den stigende efterspørgsel og om at følge med den teknologiske udvikling.  

"Varmepumper og køleteknik bliver hele tiden mere avancerede, og vi skal sikre, at vores fagfolk arbejder med det nyeste udstyr. Det gør dem ikke blot attraktive for arbejdsgiverne, men giver dem også de kompetencer, der skal til for at opfylde de skærpede miljøkrav og energieffektivitetsstandarder i branchen," siger Ole Holm. 

Det nye køleteknikværkstedet er blandt andet blevet til med støtte fra den erhvervsdrivende fond Axel Muusfeldts Fond, der ejer virksomheden Kemp & Lauritzen.  

Lyder ovenstående spændende? Så overvej, om en uddannelse indenfor VVS- eller elektrikerbranchen kunne være noget for sig! 

Fakta 

 Om køleteknik 

Køleteknik handler om at fjerne varme fra et område for at sænke temperaturen. Teknologien bruges i mange forskellige sammenhænge, herunder: 
• Kølesystemer: F.eks. køleskabe og frysere i private hjem samt industrielle køleanlæg. 
• Klimaanlæg: Systemer til køling af luft i bygninger og biler. 
• Industriel køling: Anvendes i fødevareproduktion, farmaceutisk industri og datacentre for at opretholde bestemte temperaturer. 
• Varmepumper fungerer efter samme princip som køleanlæg, men bruges til at opvarme bygninger ved at flytte varme fra et koldere område, f.eks. udeluften, til et varmere område indendørs. 

 

"Vi skal sikre, at vores fagfolk arbejder med det nyeste udstyr," lyder det bl.a. fra uddannelseschef Ole Holm.